معرفی کتاب : کره ی ماه
نویسنده: یان گراهام
مترجم: مجید عمیق

دانش نجوم و ستاره شناسی از جذاب ترین دانش های امروز است و کتاب ها ومطالب بسیاری در این زمینه تاکنون منتشر شده است. از بین اجرام بیشمار آسمان، کره ی ماه نزدیک ترین جرم آسمانی به ماست. به همین دلیل بیش ترین شناخت ما از ماه است و همان طور که می دانید تنها جایی که انسان بر آن گام نهاده، ماه است. از مجموعه ی کاوش در فضا یک کتاب از شش کتاب این مجموعه به کره ی ماه اختصاص یافته است.
در این کتاب هر آن چه که از کره ی ماه باید بدانید، نوشته شده است که با تصاویر و نکات جدید و جالبی که به صورت مختصر و کوتاه آمده، همراه شده است. بخش های مختلف کتاب شامل عنوان هایی چون: ماه، ماه و آب، اساطیر و سحر و جادو، ساختمان کره ی ماه، بدر و ماه نو، تحقیق درباره ی کره ی ماه، سنگ و غبار، نیمه ی پنهان ماه، دیدار از کره ی ماه، پیاده روی در کره ی ماه، ماه گرفتگی ها و آینده است. همانند سایر کتاب های این مجموعه تقویم وقایع علم نجوم، واژه نامه و فهرست اعلام درباره ی موضوع کتاب هم در انتهای آن آورده شده است.
علاوه بر مطالب متنوع کتاب، بخش هایی با عنوان نکته های خواندنی درباره ی فضا در بخش های مختلف بر ارزش این مجموعه افزوده است. همچنین در هر بخش مطالبی به شکل جدول هایی وجود دارد که به درک بیش تر درباره ی کره ی ماه می افزاید. حال به قسمت هایی از کتاب نگاهی می اندازیم.

دورشدن کره ی ماه
کره ی ماه یک هسته ی فلزی کوچک دارد که توسط لایه ای به نام گوشته احاطه شده است. و لایه ی نازکی به نام پوسته نیز گوشته را در میان گرفته است. وقتی کره ی ماه تشکیل شد، فاصله ی آن از کره ی زمین ده برابر نزدیک تر از فاصله ی فعلی بود. از آن زمان تا به امروز کره ی ماه به طور تدریجی از زمین فاصله می گیرد. کره ی ماه هر سال در حدود چهار سانتی متر از زمین دورتر می شود.

نیمه ی پنهان کره ی ماه

هنوز فضانوردان موفق به فرود در نیمه ی پنهان کره ی ماه نشده اند، چرا که در آن بخش هرگونه ارتباط با کره ی زمین قطع می شود. ایالات متحده در حال برنامه ریزی برای قرار دادن ماهواره های مخابراتی در مدار کره ی ماه است تا فضانوردانی که در آینده در این بخش از کره ی ماه فرود می آیند، قادر به برقراری ارتباط با کره ی زمین شوند. ستاره شناسان امیدوارند با نصب تلسکوپ های رادیویی در نیمه ی پنهان ماه بتوانند به جای استفاده از نور با امواج رادیویی، تصویرهایی از نیمه ی تاریک کره ی ماه تهیه کنند. این تلسکوپ ها امواج رادیویی مزاحم کره ی زمین را دریافت نخواهند کرد و در کار آن ها اختلال ایجاد نخواهد شد.

آینده
تا سال ۱۹۷۲ میلادی هیچ فضانوردی به کره ی ماه سفر نکرد. اکنون ایالات متحده در حال برنامه ریزی اعزام مجدد فضانوردان به کره ی ماه تا سال ۲۰۲۰ میلادی است. در آینده شاید از کره ی ماه به عنوان سکوی پرتاب استفاده شود و فضانوردان برای نخستین بار از سطح کره ی ماه به سوی کره ی مریخ فرستاده شوند.

سیامک نیک طلب

پاسخ بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*