معرفی کتاب : عروسک های کاغذی
طرح و اجرا: گلی توکلی
آداب و رسوم، بخش مهمی از فرهنگ مردم هر سرزمینی را شکل داده است. حفظ و نگهداری این آداب و رسوم و آیین ها به هر شکل و ترتیبی که ممکن باشد، وظیفه ی اصلی هنرمندان و نویسندگان است. کتاب عروسک های کاغذی از مجموعه مجسمه های کاغذی را می توان بخشی از این تلاش و کوشش به حساب آورد. می توان این کتاب را از زمره کتاب های مهم برای آموزش فضاسازی و عروسک سازی کودکان و نوجوانان دانست.
هنر کاغذ و تا که همان هنر اوریگامی است را می توان هنر استفاده از مواد اضافی و دورریختنی دانست که برای همه ی کودکان جذاب و دوست داشتنی است.
در عروسک های کاغذی پس از مقدمه و معرفی وسایل لازم و روش ساختن عروسک ها، نمونه هایی از عروسک های کاغذی ساخته شده است که همگی معرفی بخشی از لباس ها و پوشاک و زندگی مردم این سرزمین است. و سپس چگونگی ساختن این عروسک ها توضیح داده شده است.
از عروسک های ساخته شده می توان به عروسک زن چادری، عروسک مرد بختیاری، عروسک زن بندری، عروسک مرد بندری، عروسک زن روستایی، عروسک چوپان قشقایی، عروسک زن قشقایی و نیز چگونه درست کردن درخت نخل، بز، گوسفند و قوچ اشاره کرد. در پایان بخشی از مقدمه کتاب را مرور می کنیم:
کاغذ، کاغذ است، اما می تواند هزاران چیز دیگر هم باشد؛ مثلاً:
یک تپه ی سبز، یک آسمان آبی،
یک درخت نخل، یک زمین خاکستری،
یک مزرعه ی گندم، یک گلدان شمعدانی،
یک فواره ی آب، یک کوزه ی سفالی،
یک گلیم، یک فرش یا یک حوض کاشی،
حتی یک روستایی،
از حاشیه ی کویر، همراه با کودکش،
از روستاهای جنوب، با خانه و خانواده اش،
اصلاً خود روستا:
با طبیعت پر بارش، فضای باحالش و همه ی خلوص و زیبایی و صفایش.
کاغذ، کاغذ است اما آن چه کاغذ را به این صورت ها شکل می دهد:
چشم است و فکر است و دست.
چشم تیزبین و فکر خلاق و دست توانا.
با درست دیدن، درست اندیشیدن و درست دست ها را به کارگرفتن؛ کاغذ به همان صورتی که می خواهید، شکل می گیرد، و زیبایی ها در برابر چشمانتان، همان طور که دوست دارید، ماندگار می شود.
سیامک نیک طلب