در این بخش می خواهیم به آسمان نگاهی بیندازیم و با دنیای پر از راز و رمز و شگفتی و سرشار از زیبایی آن، به خصوص آسمان شب، بیش تر آشنا شویم.
علم نجوم یا ستاره شناسی (Astronomy) بخشی از علم فیزیک است، که مباحث مربوط به ستارگان، ماه،خورشید و سیارات و سایر اجزای موجود در طبیعت آسمانِ شب و چگونگی رصد، حرکت و کاوش در آن ها را بررسی می کند.
در زمان های قدیم که علم و فناوری تا این حد پیشرفت نکرده بود، مردم و دانشمندان چیز زیادی درباره ی آسمان نمی دانستند و فقط آن چه را می دیدند و با افکار و عقایدشان جور در می آمد، می پذیرفتند. به همین دلیل در آن زمان علم نجوم ترکیبی از عقیده، افسانه، اسطوره، داستان و خیال پردازی بود. مثلاً این عقیده که حرکت منظم و نامنظم ستاره ها و سیارات و برخی پدیده های عجیب و غریب که در آسمان اتفاق می افتد اثر مستقیمی بر زندگی و رفتار و کردار انسان ها دارند و یا این که پدیده هایی مانند خورشیدگرفتگی و ماه گرفتگی مجازاتی است که برای گناهان و بدی های انسان ها بر آن ها نازل می شود.
تا به امروز هم بسیاری از مردم و کسانی که با علم کم تر آشنایی دارند ممکن است به این افکار و عقاید علاقه داشته و آن ها را باور داشته باشند. به هر حال، از زمانی که انسان متوجه شد آسمان هم جزئی از طبیعت دوروبرمان است و از قوانین مشخص و معینی پیروی می کند و هر آن چه ستاره ها را به وجود آورده در روی زمین نیز موجود است؛ مرزی بین علم نجوم و آن عقاید خیالی پدیدار شد.
امروزه، این عقاید تحت عنوان طالع بینی یا احکام نجوم طبقه بندی می شوند که اتفاقاً طرفداران بی شماری نیز دارند.
در چند سال اخیر با پیشرفت علم و وجود رسانه های بی شمارِ ارتباطی، علم ستاره شناسی رشد چشمگیری در میان علاقه مندان و مردم عادی یافته است و بسیاری از خبرهای مربوط به فضا و نجوم در میان خبرهای روزنامه ها و رادیو و تلویزیون به چشم می خورد. در ایران نیز از سال ۱۳۷۸ و با وقوع خورشیدگرفتگی در مرداد همان سال جریانی توسط عده ای از علاقه مندان نجوم در کشور به وجود آمد، به طوری که اگر هم اکنون به بسیاری از نقاط دوردست ایران بروید رصدخانه و گروه های مختلف نجومی را خواهید یافت.
شما نیز از همین حالا می توانید با افزایش آگاهی خود از آسمان به جمع بزرگ منجمان و رصدگران آسمان بپیوندید. حال شاید بپرسید با کدام ابزار و امکانات؟ و کدام پول؟ اما نترسید آفریدگار بزرگمان بهترین ابزار و امکانات را در اختیارمان قرار داده است. بله! و آن همان چشمان زیبا و تیزبین است که همه ی دنیا در آن جای می گیرد. فقط کافی است در یک شبِ صاف، از آلودگی و نور زیاد شهرهای بزرگ دور شوید و آن وقت سرتان را رو به بالا بلند کنید تا عظمت و بزرگی آسمان را ببینید و آفریننده ی بزرگ جهان را ستایش کنید و به قدرت بی پایان او بار دیگر پی ببرید.
سیامک نیک طلب
از اقای سیامک نیک طلب بابت این نوشته تشکر میکنم .